Angst en Fobieën

Angst wordt omschreven als een gevoel van bedreiging, optredend bij een naderend gevaar. Iedereen heeft gezonde/reële angst in zich. Deze angst waarschuwt ons voor gevaar. Denk bijvoorbeeld aan een loslopende tijger. De angst kan echter ook irreëel zijn en kan lijden tot een angststoornis en fobieën.

Wanneer spreekt men van een angststoornis?

Bij een angststoornis staat de frequentie, intensiteit en duur van de zorgen niet in verhouding tot de feitelijke bron. Een angststoornis beïnvloed het sociale leven van een persoon. De angst is voortdurend op de achtergrond aanwezig.

Wanneer is sprake van een fobie?

Wanneer men gericht angst heeft voor specifieke dingen of situaties spreek men van een fobie. Er kan sprake zijn van een enkelvoudige fobie (bijvoorbeeld een fobie voor spinnen, honden of naalden) of een meervoudige fobie (bijvoorbeeld agorafobie, sociale fobie en claustrofobie).

Bij een confrontatie met hetgeen waar een fobie voor is kan de angst zo groot worden dat een paniekaanval ontstaat. Mensen zullen alles doen om deze confrontatie te vermijden.

Wij kunnen u helpen

Neem contact met ons op, wij kijken graag of wij u met de DANA methode kunnen helpen om binnen 8 tot 10 weken van uw klachten af te komen.