Hyperventilatie

Hyperventilatie kan onderverdeeld worden in acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie. Bij acute hyperventilatie, ook wel een hyperventilatieaanval genoemd, zal de ademhaling hoorbaar versnellen en kan men deze ook niet meer onder controle houden.

Er ontstaat angst, er ontstaan klachten als transpireren, duizeligheid, hartkloppingen en men denkt dat er iets ernstigs zal gebeuren zoals een hartaanval. Paniek overheerst op zo een moment.

Chronische hyperventilatie is moeilijker te herkennen. Chronische hyperventilatie wordt gekenmerkt door vage klachten, die echter constant aanwezig zijn. Het duurt meestal erg lang voordat ontdekt wordt dat men lijdt aan chronische hyperventilatie, want de hierbij optredende klachten kunnen vaak ook een andere oorzaak hebben.

Chronische hyperventilatie komt op grotere schaal voor dan acute hyperventilatie. Op dit moment zijn er naar schatting een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een verstoring van een natuurlijk proces.
We gebruiken onze ademhaling voor het opnemen van zuurstof en het afgeven van koolzuur via de longen. Onder normale omstandigheden volgt de ademhaling de behoefte van het lichaam. Zodoende gaat de ademhaling sneller en dieper bij inspanningen zoals rennen en sporten, waarbij extra zuurstof noodzakelijk is.

Bij grote spanning, angst of ingrijpende, emotionele gebeurtenissen, kan de ademhaling echter een eigen leven gaan leiden. Wanneer de ademhaling ook in rust te snel en/of te diep is, wordt het zuurstofgehalte in het bloed te hoog en het koolzuurgehalte te laag. In dit geval spreekt men van hyperventilatie en kunnen er vele, zeer vervelende klachten in het lichaam ontstaan.

Wij kunnen u helpen

Neem contact met ons op, wij kijken graag of wij u met de DANA methode kunnen helpen om binnen 8 tot 10 weken van uw klachten af te komen.