Geschiedenis

De stichting A.F.H.H. is in 1993 opgericht door Siem de Groot. Zelf had hij 12 jaar last van hyperventilatie en meerdere fobieen.

“Mijn naam is Siem de Groot. Ik ben ex fobie- en hyperventilatiepatiënt. Ik was 21 jaar toen ik mijn eerste hyperventilatieaanval kreeg. Ik kreeg het benauwd, pijn op de borst en het gevoel of ik ieder moment flauw kon vallen. Ook had ik tintelende vingers en het zweet brak me uit. Ik was ervan overtuigd dat het mijn hart was en ben direct naar de huisarts gegaan.

De huisarts zei al snel dat ik last had van hyperventilatie en dat ik er niet te lang bij stil moest staan. Thuis aangekomen en bijgekomen van de schrik, begon een tweede hyperventilatieaanval.

Ik dacht dit kan geen hyperventilatie zijn, dit is mijn hart, de huisarts zit ernaast. Ik ben weer naar de huisarts gegaan, maar ditmaal naar een andere huisarts. Misschien zag hij het wel. Ook deze huisarts vertelde dat het tekenen waren van hyperventilatie en dat ik verder moest met mijn leven, anders kon het weleens chronisch worden en het mijn leven gaan beheersen.

Dit is ook gebeurd. Ik ben diverse malen naar het ziekenhuis geweest om een E.C.G. (hartfilmpje) te laten maken en ik heb een aantal fietsproeven afgelegd. Hieruit werd geconcludeerd dat er aan mijn hart niets mankeerde. Toch kon ik me niet van deze gedachten los maken. Dit resulteerde in een cardiofobie, agorafobie, sociale fobie, en hypochondrie.

In de vijf jaar die volgden heb ik nog wel dingen ondernomen, maar altijd met begeleiding. De zeven jaar die daarop volgden durfde ik zelfs niet meer samen met iemand iets te ondernemen met als gevolg dat ik alleen nog maar thuis zat. Ik dacht dat ik nooit meer naar buiten durfde voor de rest van mijn leven.

Ik had in de tussentijd alles geprobeerd om van mijn hyperventilatie en fobieën af te komen. Ik ben in aanraking gekomen met fysiotherapeuten, yoga, psychologen, hyperventilatiegespreksgroep, ontspanningstherapie enzovoorts.

Na totaal twaalf jaar last te hebben gehad van hyperventilatie en fobieën, ben ik door het lezen van boeken erachter gekomen dat een verkeerde ademhaling de boosdoener is van vele klachten. Ik heb mijzelf er zover in verdiept dat ik uiteindelijk de DANA-methode heb kunnen ontwikkelen. Door deze methode durfde ik langzamerhand weer een stap naar buiten te zetten. Met het uiteindelijke resultaat dat ik alles weer durfde te doen, ja alleen.”

Siem de Groot, Oprichter stichting a.f.h.h.